Alle nieuwsberichten, Verslagen

Verslag Workshop Glas in Lood / Tiffany. Twee middagen 1 en 2 augustus 2018

Nadat de cursusleider Marie Louise Hebley zichzelf had geïntroduceerd en de groep van 9 personen uit een grote voorraad glas een keuze voor het eerste werkstuk had gemaakt, legde ze uit wat er voor ons op de tafel lag aan gereedschap. Vervolgens ging Marie Louise in op het materiaal, de vorm van het lood en hoe het glas daar ingelegd moet worden met behulp van het gereedschap.


De groep ging daarna zelf aan de slag om het glas in het lood te leggen, waarna met de soldeerbout het werk op de kruispunten werd vast gesoldeerd. De groep werkte zeer geconcentreerd om deze ambachtelijke kunstvorm onder de knie te krijgen. Iedereen was zeer onder de indruk van het resultaat, vooral als de gekleurde raampjes tegen het zonlicht werden gehouden.
Zie foto hieronder.

De volgende uitdaging was glaskunst Tiffany techniek. Ook hierbij deed Marie Louise eerste weer uit de doeken welke materialen en gereedschappen we moesten gebruiken om tot het gewenste resultaat te komen. De techniek verschilt met glas in lood, doordat er koperstrip wordt gebruikt i.p.v. loodstrip. De glasplaatjes moeten omwonden worden met die koperstrip. Dit is een zeer nauwkeurig proces, maar als dat eenmaal is gelukt en je het deed zoals Marie Louise het had geadviseerd, dan was dat de eerste stap op weg naar een succesvol kunstwerk.

Nadat de plaatjes glas in de vorm, die iedereen zelf wenste, tegen elkaar waren gelegd kon het solderen beginnen. Dit is een verfijndere techniek dan die bij glas in lood. Het is een bijzonder proces, waarbij bleek dat de één makkelijker een mooie soldeernaad produceerde dan de ander. Maar na ondersteuning van Marie Louise mocht na afloop van de cursus iedereen toch op een geslaagd resultaat terug kijken.

Glas in Lood

 

Tiffany