Alle nieuwsberichten, Verslagen

Raku stoken: altijd verrassend!

Raku-werkstukken liggen af te koelen in de tuin

Op zaterdag 30 november was de jaarlijkse raku-stookdag van keramiekgroep van woensdagmiddag.
Raku stoken is een bakproces waarbij je met zowel vuur als rook speciale effecten creëert in glazuur dat aangebracht is biscuit gebakken keramiekwerkstukken. Delen van het werk waar geen glazuur op is aangebracht kleuren zwart. In delen van het werkstuk waarin wel glazuur is opgebracht zie je vaak prachtig craqueleereffecten.

Wat de effecten van de rakustook precies zijn en hoe het werkstuk er uiteindelijk uit zal zien is niet goed te voorspellen. Daarom is het altijd een verrassing om te zien wat er uit de oven komt en hoe het werkstuk eruit ziet als het afgekoeld is. Wat wel zeker is, is dat zo’n raku-stookdag altijd gezellig is en dat er niet alleen goed gezorgd wordt voor het keramiek, maar ook voor de deelnemers. Koffie, thee én zelfgebakken appeltaart horen erbij, die dag!

Wil je weten wat raku-stook precies is en hoe het was, de 30e? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *