Afke Spaargaren, docent tekenen, schilderen en aquarelleren

Afke Spaargaren in gesprek met een deelnemer

Ik ben geboren op 18 maart 1959 in Amsterdam en ik ben beeldend kunstenaar. Ik ben lid van het Kunstenaars Collectief Velsen en KZOD in Haarlem, de oudste beroepsvereniging voor beeldend kunstenaars . Ik heb mijn atelier in het Raadhuis voor de Kunst in Velsen-Zuid. Ik woon sinds 1995 in IJmuiden, heb twee zonen van 22 en 25 jaar.
Ik heb de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming afgemaakt in 1984 en heb daarna een jaar Kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik exposeer regelmatig en doe jaarlijks mee aan de Haarlemse Kunstlijn.

Naast Perspectief geef ik workshops voor het Platform Heemskerk, steunpunt kunsteducatie Midden-Kennemerland, geef ik les aan het Lucasgilde in Beverwijk, de Volksuniversiteit Velsen en werk ik sinds 1989 in vaste dienst bij het Kunstencentrum Velsen.”

Ik ben geen voorstander van het naschilderen van plaatjes en/of schilderijen. Het komt wel eens voor als oefening om een bepaalde kleur te kunnen vinden bij kleuren-meng-oefeningen. Ze kunnen dienst doen als aanleiding om tot een eigen schilderij te komen. Liefst eigen foto’s gebruiken. Ik stimuleer het tekenen naar de waarneming. Ik begeleid iedereen op een positieve manier en probeer de kwaliteiten die de cursisten in huis hebben naar boven te krijgen. Het is altijd leuk om te zien hoe veel meer je gaat zien als je tekent.

Het plezier in tekenen staat voorop.

Afke begeleidt cursisten op dinsdagavond, in atelier 1. Daarnaast heeft ze diverse workshops gegeven, waaronder de workshop ‘Het Goud van Gustav Klimt‘. Meer weten over Afke? Neem een kijkje op haar website: Kunst met Stip.