Paulus Baars, docent tekenen, schilderen en aquarelleren

Ik ben Paulus Baars. Op vrijdagmorgen begeleid ik in atelier 1 cursisten bij het tekenen, schilderen en aquarelleren.

Zelf heb ik een zesjarige opleiding genoten aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam, en wel van september1968 tot juli 1974. Na twee basisjaren waarin allerlei technieken, zoals boetseren, etsen, lithografie, schilderen, aanbod kwamen en men werd onderwezen in anatomie, perspectief en kunstgeschiedenis, koos ik voor de specialisatie schilderen. Het tekenen was op de academie de belangrijkste discipline. Het was gebruik in het voorjaar met je docent en je groep enkele weken op buitenstudie te gaan. Dat heeft mij gebracht naar Schoonhoven, Ruurlo, Visé bij Luik en Noordwijk aan Zee. Een select groepje waartoe ik gelukkig behoorde heeft in het kader van de kunstgeschiedenislessen van prof.Van Wessem in augustus 1973 verbleven in Florence. Ik heb o.a. les gehad van prof. Cor Hund, prof. Willem Vaarzon Morel, prof. Paul Gregoire, Willem den Ouden, prof. Otto de Kat en Ed Dukkers.

In 1974 betrok ik, net als enkele plaatselijke collega’s een lokaal in de leeggekomen voormalige Mariaschool in het hart van Heemskerk. In eerste instantie als een soort kraakwacht. In de loop der jaren zijn verschillende sloopplannen afgewend en momenteel is het pand gemeentelijk monument met bestemming kunstcentrum en biedt ruimte aan 11 kunstenaars, een kunstuitleen, radio Heemskerk en café Lokaal. Hoewel opgeleid als schilder beperk ik me niet tot die discipline. Ik werk ook graag ruimtelijk.

Op mijn website (home.kpn.nl/paulusbaars), die overigens nodig moet worden bijgewerkt, is iets te zien van die gespreide interesse en verschillende activiteiten.

Via e-mail kan je me bereiken op paulusbaars@hetnet.nl.